Saturday, December 27, 2008

ANAK KAMPUNG DAPAT YB BARU ...Syabas dan tahniah kepada YB Baru Kami Yang Berhormat Tuan Kamarlin Hj Ombi Ahli Dewan Undangan Ngeri Kawasan N27 Lumadan Sabah .

Berlatar belatar belakangkan pendidikan sebagai pegawai pendidikan daerah sipitang beliau sememangnya dikenali ramai apatahlagi dikalangan guru - guru sekolah dikawasan daearh Beaufort , Sipitang , Kula penyu . beliau yang lahir dari keluarga sederhana di Kampung Lupak Beaufort telah berjaya melanjutkan pelajaraan di salah sebuah universiti di Amerika mempunyai perwatakan yang sederhana . Dari apa yang anak kampung kenali beliau ketika sama sama mengikuti Kursus pemantapan jentera Pilihanraya tahun 1994 anjuran Biro Penerangan UMNO negeri Sabah yang mana beliau ketika itu Mewakili UMNO Bahgian Sipitang dan anak kampung pula mewakili Pergerakan pemuda UMNO Bahgaian , Beliau seorang yang suka berjenaka , sentiasa terbuka , dan dan sentiasa berkongsi pengalaman dan ilmu , sebagai pemimpin beliau sentiasa disenangi ramai kawan dan lawan ... suatu ketika anak kampung cuba tanyakan petua apakah yang beliau gunakan sehinggah kawan dan lawan pun rasa terpinga-pinga . beliau hanya menjawab " SENTIASALAH SENYUM SELALU " pengertianya cukup luas untuk diterokai . Katanya lagi Senyum itu satu Sedekah ...!! anak kampung faham maksud yang cuba disampaikan .


sejak awal mula penglibatan beliau sebagai Ketua Penerangan UMNO Bahgaian p.178 Sipitang yang mana anak kampung sendiri sebagai AJK UMNO Bahagian , Usaha dan peranan beliau amat berkesan pelbagai aktiviti dilaksanakan di kampung -kampung untuk menjelaskan pelbagai isu UMNO diperingkat tertinggi agar tidak mudah diputar belitkan . semasa berada dimeja bulat mesyuart bahagian beliau tegas dan jujur memberikan pelbagi pendapat disamping merumuskan kesimpulan melalui fakta dan ilmiah , Sememangnya tepatlah UMNO Bahagian Memilih beliau sebagai ketua Penerangan UMNO pada ketika itu .....


Selama anak kampung kenali beliau tidak pun kedengaran beliau atau kawan- kawan beliau melobi untuk mejadai calun wakil rakyat kawasan , cuma seskali disebut sebut oleh ramai orang ... namun hakikatnya ajal maut ,jodoh dan rezeki ditangan tuhan 9 orang yang disebutkan terpaksa mengundur diri bila sahaja nama Kamarlin Hj Ombi diumumkan sebagi calun ADUN Kawasan N27 Lumadan . bagi anak kampung siapa pun calun tak jadi hal , Cuma lagi anak kampung amat bangga dan berbesar hati kawan yang juga sama sama menggerak UMNO bahagian dipilih menjadi calun .... tuah orang lah katakan ... apa yang anak kampung ingin kongsikan bersama YB Baru ini memang sesuai dan tepat pada masanya apatahlagi dalam era pembangunan Modal insan yang dianjurkan oleh pemimpin besar negara ... sempat juga anak kampung dibisikan oleh YB Baru ini ... kalau menang nanti pendidikan , perpaduan dan pembangunan modal insan akan menjadi keutamaan , terlintas difikiran anak kampung bahawa beliau mampu melakukanya .

akhirnya terbukti juga apabila belum pun 100 hari pentadbiran beliau satu program pembangunan IT diadakan di Kampung kelahiran beliau anjuran unit IT Jabatan kementerian Pembangunan Sumbar manusia negeri Sabah . Menyusul kemudian Pentarama Jabatan Penerangan Hiburan berinfomasi yang menanamkan semnagat cinta negara di kampung Weston .Apa yang jelas anak kampung berpendapat YB kamarlin Hj Ombi mampu melaksanakan tanggungjawab dan amanah rakyat kearah yang lebih baik semoga beliau terus berjaya ... anak kampung akan terus berada dibelakang

ANAK KAMPUNG MENERIMA 20 BUAH KOMPUTER PERCUMA DARIPADA KEMENTERIAN PERUMAHAN KERAJAAN TEMPATAN MALAYSIA -MELALUI PROGRAM BDD


Web Rasmi BDD Kg Weston (Klik disini ) http://beaufort.bdd.org.com

Bersyukur kepada Alllah Swt... Kerana anak kampung telah meneriam kemudahan kerajaan yang cukup mengujakan , Apa tidaknya 20 unit komputer dengan pelbagai kemudahan dianggarkan bernilai RM 170 ,000 telah diterima sepenuhnya daripada kementerian Perumahan Dan Kerajaan tempatan Melalui Projek BERIDGING DIGITAL DIVIDE ( BDD) . Perojek yang bertujuan merapatkan jurang digital luar bandar dan bandar sememangnya dinanti-nantikan oleh penduduk kampung lebih lebih lagi anak - anak kampung . Apa yang membanggakan anak kampung projek BDD yang hanya diwujudkan di 6 buah kampung terpilih seluruh negara yang melibatkan 6 buah negeri menjadikan anak kampung rasa dihargai dengan usaha selama ini ...


Memang benar , kejujuran dan keikhlasan kerajaan pemerintah hari ini untuk membela rakyat seperti yang dilaung- laungkan bukanlah dongeng atau retorek .... seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak .... yang cemburu dengan sejarah kepimpinan yang baik selama hampir 50 tahun lalu. Sesungguhnya YAB Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi Perdana Menteri yang dikasihi berserta hulu balangnya TELAH MELAKSANAKAN AMANAH YANG DIBERIKAN OLEH RAKYAT .... Meka semua tidak tidur atau berpoya poya ... Syabas terima kasih paklah .... tampa Pak Lah siapalah kami anak kampung yang serba kekurangan , setidaknya dapatlah kami merasakan nikamat kemajuan yang dikecapi nun di bandar sana .... kami janji akan terus bersamamu dari dulu kini dan selamanya .... Kami juga janji kalau paklah dan Pembesar -pembesar lain sudi datang ke kampung kami , anak kampung akan tumbang kerbau 2 atau 3 ekor ... insyaalah ... Layari kami di http://beaufort.bdd.org.com


KOMUNITI BESTARI PEKAN WESTON - BERJAYA HASILKAN TIKAR DAUN NIPAH TERPANJANG DIMALAYSIA - MBR

Komuniti BESTARI Pekan weston beaufort Sabah telah berjaya mencatit The Malaysia Book Of Recod dengan menganyam tikar daun nipah terpanjang di malayasia . Usaha ini bertujuan memperkenalkan Pekan weston sebagai destinasi persinggahan pelancungan disamping memupuk perpaduan dikalangan penduduknya . anak kamupung tumpang berbangga

Album kenangan bersama Pen. Pengarah Jabatan Penerangan Malaysia ( K.BESTARI KEBANGSAAN )
maklumat lanjut di http://beaufort.bdd.org.com/ klik disini ( Protal resmi Kg Weston )

APA KATA K.Joleh. KJ

SEJAK kebelakangan ini terdapat banyak berita tentang keahlian UMNO. Ada yang memohon menjadi ahli dan ada juga yang tidak mahu lagi menjadi ahli. Dalam semua kes terkini, individu-individu terbabit pernah menjadi pemimpin UMNO sama ada pada peringkat tertinggi mahupun di peringkat akar umbi.

Yang pasti, UMNO semakin menjadi rumah persinggahan yang boleh dikeluar masuk sesuka hati. Ada yang keluar hari ini dengan meletakkan pelbagai syarat sebelum kembali. Ada yang masuk semula kerana sudah yakin dengan perubahan yang dibawa oleh YAB Perdana Menteri dalam perkara-perkara tertentu seperti pemulihan sistem kehakiman negara dan rombakan kepada Badan Pencegah Rasuah setelah begitu lama berada dalam parti pembangkang dan mengutuk segala tindakan UMNO.

Apa yang pasti, kita tidak boleh memaksa mana-mana pihak menyertai UMNO. Mereka perlu masuk secara sukarela atas kesedaran bahawa perjuangan demi agama, bangsa dan negara masih lagi merupakan gagasan politik yang paling relevan di Malaysia.Pada masa yang sama, kita tidak boleh menghalang mana-mana pihak keluar dari UMNO. Kita boleh memujuk mereka untuk berfikir semula, tetapi jika mereka tidak lagi mempunyai komitmen kepada perjuangan UMNO, mereka akan tetap dengan pendirian mereka.

Bagi saya, keahlian UMNO tidak boleh bersyarat. Kita tidak boleh kata kita hanya mahu menjadi ahli UMNO jika pemimpin tertentu menjadi Presiden parti. Ini langsung membelakangkan institusi kepimpinan parti, menafikan proses demokrasi dalaman dan menghina slogan UMNO iaitu "Bersatu, Bersetia, Berkhidmat". Parti kita ada proses pemilihan tersendiri. Kalau tak suka kepada pemimpin proses ini perlu diguna untuk mencapai perubahan. Bukannya dengan tindakan keluar parti yang boleh menganggu kestabilan UMNO dan menguntungkan pembangkang.

Ada juga yang kata proses pemilihan parti tidak demokratik kerana ada "kuota" kelayakan bagi pencalonan jadi tidak ada pilihan lain dari keluar parti. Tanya dulu, bilakah sebenarnya UMNO memperkenalkan sistem "kuota" pencalonan ini? Apa sebabnya? Kita mesti jawab soalan-soalan ini terdahulu sebelum membuat apa-apa tuduhan. Jangan kita buta sejarah.

Kepada mereka yang ingin "kembali ke pangkal jalan" saya ucapkan selamat kembali. Jangan sia-siakan peluang kedua menjadi ahli parti keramat ini. Buktikan kesetiaan dan keikhlasan anda kepada UMNO tanpa memikirkan apa-apa jawatan. Masih ramai yang bersyak wasangka terhadap tindakan anda. Ada yang kata tindakan ini ibarat hadiah kuda Trojan yang diguna oleh tentera Sparta untuk menewaskan Kerajaan Troy. Hadiah kuda ini akan masuk UMNO dan menunggu masa sesuai untuk membuka pintu kepada mantan towkay mereka untuk kembali.

Ada juga yang berspekulasi bahawa kuda hadiah ini adalah kerja saya yang berpakat dengan Saudara Ezam Mohd Nor dengan "grand design" tertentu. Saya ingin menyatakan bahawa saya langsung tidak terlibat dengan permohonan Saudara Ezam untuk menjadi ahli UMNO semula. Walaupun saya kenal beliau, saya tidak mainkan pernanan malah tidak tahu menahu tentang "kemasukan" semula beliau dalam UMNO. Tapi bagi sesetengah pihak, tidak ada perkara yang saya tidak tahu di Malaysia dan semua kejadian adalah kerja saya. Kalau ada hujan petir atau ribut taufan, itu pun dikatakan kerja KJ!

Saya faham penafian saya ini tidak cukup untuk memuaskan kaki spekulasi (penyangak) politik. Pada mereka, siasah tanahair lebih menarik jika benar saya adalah "mastermind" dan Saudara Ezam merupakan hadiah kuda yang akan membawa Dato' Seri Anwar Ibrahim masuk semula dalam UMNO. Inilah senario yang dicanang oleh mereka yang menangguk di air keroh dengan tujuan untuk mencetuskan kekecohan dalam parti. Inilah yang menjadi senario idaman mereka supaya perasaan syak mereka terhadap saya yang sering dikaitkan dengan Dato' Seri Anwar dapat disahkan.

Malang sekali mereka tidak mengenali saya. Bagi saya, Dato' Seri Anwar sudah tersimpang jauh dari perjuangan kebangsaan yang tulen. Beliau tidak akan dapat apa-apa sokongan malah simpati dari saya. Jika kemasukkan Saudara Ezam bertujuan untuk memenuhi strategi hadiah kuda Trojan, saya adalah orang pertama yang akan membakar kuda tersebut.Prinsip saya dalam politik adalah mudah. Jangan lompat parti. Jangan bakar jambatan lepas itu berpantun membina jambatan baru. Jangan meletakkan syarat kepada keahlian parti, lebih-lebih lagi UMNO. Sebab sekali kita lompat, selama-lamanya kita akan dipandang serong seolah-olah seekor hadiah kuda.