Sunday, February 15, 2009

ANAK NELAYAN -TAK KIRA SIAPA SEMUA DILAYANLKIM SIASAT DAKWAAN NEGARA BERDEPAN KRISIS BEKALAN IKAN

PAPAR, 22 JANUARI 2009: Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) sedang menyiasat dakwaan negara dijangka berdepan krisis bekalan ikan yang serius berikutan kemerosotan ketara hasil pendaratan ikan.Pengerusi LKIM, Datuk Haji Abdul Rahim Ismail berkata, hasil laporan siasatan itu kelak akan dikemukakan kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed.
“Saya telah mengarahkan Ketua Pengarah LKIM, Datuk Haji Mustafa Haji Ahmad untuk menyiasat dakwaan itu dengan segera.“Saya memandang serius perkara itu kerana ia melibatkan pengeluaran bekalan ikan negara,” katanya.Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad baru-baru ini yang mendakwa negara berdepan dengan krisis bekalan ikan.Shahrir berkata, LKIM perlu melakukan siasatan terperinci bagi mengenalpasti punca kemerosotan hasil tangkapan ikan terutama di kawasan Pantai Barat Semenanjung sedang kerajaan telah membantu nelayan dengan memberi imbuhan dan insentif.
Pada masa yang sama Shahrir berkata, krisis bekalan ikan yang ketara di pasaran tempatan menyebabkan negara terpaksa bergantung kepada bekalan sejuk beku yang diimport dari luar negara.Terdahulu itu, Abdul Rahim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Pantai Manis meluangkan masa hampir empat jam mengagih-agihkan kad dan angpow kepada masyarakat Tionghua di sekitar Pekan Papar di sini yang akan menyambut Tahun Baru Cina, minggu depan.Lawatan yang bermula seawal 8.00 pagi itu merupakan acara tahunan Abdul Rahim yang kini memasuki tahun ke-empat. Dianggarkan 500 masyarakat Tionghua di sini yang mejoriti peniaga menerima sumbangan daripada Abdul Rahim dalam program berkonsepkan turun padang itu.
Katanya, semua pegawai kerajaan, pemimpin-pemimpin masyarakat termasuk kapitan Cina turut serta dalam rombongan itu bagi melihat dengan lebih dekat masalah yang dihadapi oleh masyarakat Tionghua di Papar.“Disamping mengeratkan lagi hubungan silaturahim, program ini secara langsung dapat mendengar segala keluhan dan rintihan yang dihadapi oleh masyarakat Tionghua di sini yang kebanyakannya adalah peniaga.“Dengan adanya penyertaan daripada pemimpin-pemimpin tempatan, mereka secara langsung akan dapat melihat dengan lebih dekat masalah yang dihadapi itu,” katanya.Abdul Rahim seterusnya berharap tahun baru Cini ini akan membawa peluang-peluang keemasan kepada para peniaga agar terus maju dan berdaya saing.

PETUA BERHENTI MEROKOK - ITUPUN KALAU MAHU

Petua ini adalah bingkisan anak kampung , untuk kaki kaki merokok ..... yang baru , yang telah lama merokok ...... cukup mudah dan berbalui .......

Aanda tahu buah pinang muda ....... dihiris sebesar gula- gula dan letakan didalam mulut .jangan ditelan atau dikunyah .... buat seperti makan gula gula .... Insyallah berhasil Cu.balah.......!!!!!

MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN ......pesan anak- anak kampung

MENYELUSURI KEDEWASAN MINDA RAKYAT

Sejenak berfikir tentang hebatnya pertikaian yang berlaku ketika ini , kehangatanya terasa dari celah warong Bandar hinggah ke ceruk kampung , Pejabat , Perhentian bas , Kedai kopi ,padang bola , bilik guru , jeti nelayan , mesjid , mejlis kenduri kenadar ,hatta ditanah perkuburan sekali pun ….. Persoalan yang ingin dirungkai bukanlah persoalan yang calangnya menyentuh soal 2 atau 3 kaki dihalaman rumah tetapi soal negeri dan negera … soal celuparanya pemimpin …. Soal biadabnya rakyat terhadap rajanya … wahima …pengkhianatan sebuah Negara yang berdaulat …

Setelah sekian lama pemimpin datang dan pergi …. Menempuh pelbagi ujian dan rintangan ... dan telah sampai masanya untuk rakyat disandarkan pula dengan ujian – ujian getir ini bagi membina semula apa yang telah terhakis oleh ketidak puasan hati segelintir pemimpin yang merasakan tindakan dan pelaksanan lebih hebat dari orang lain . keangkuhan ini lah yang mencipta segala mungkar sehingga terabai susila dan tertib membina sebuah temadun bangsa dengan berlebalkan pelbagai jenama .

Ruang panadangan dan pendapat diisi tidak lagi berdasarkan kehendak fitrah dan fikrah hidup yang hakiki .penuh perasangka disulam pula dengan kehendak dan kebebasan yang tidak terbatas

Tampa sedar setiap inci dari persoalan dan pencertiaan yang sebenarnya tercipta dari gelongsoran pemikiran itu sendiri telah membawa bersama banyak musibah dan ketidak tentuan suasana pentadbiran negara khusus bagi mencipta penyelesaian yang konkrit dan konprinsef.
Deru desakan , tekanan dan permintaan yang melampau – lamapu memperkukuhkan lagi ketaksuban untuk melakukan tuntutan yang meluap luap ... akhirnya berlakulah suatu pemikiran yang anjal , biadab , angkuh dan halimunan .....

Ditolak dicampur musibbah dari ketidak tentuan ini sebenarnya berlaku dari segelintir pemikiran rakyat yang tidak jelas dan tepat untuk melihat keberangkalian tindakan dan perlaksanaan yang berlaku sebagai suatu kata pemutus yang dinoktakan .Lantaran mangsa yang tersepit dicelah kritisnya pemikiran rakyat ini adalah adalah kalangan pemimpin tampa mengira apa jua idealoginya .

Sejenak singgah menyusur isu Penderhakaan segelintir rakyat pada rajanya di Perak kebanaran apa kah yang disandarkan atas undang undang untuk mendurhakai raja sedang adat dan resam mencangahinya . apa kah keutuhan negeri dan negera kita hari ini didalangai semata mata oleh sestam perundangan yang dengan menidak ada dan resam yang menjadi kerukunan berbangsa dan berdaulat .Fikirkan semula tentang benar atau silapnya titah seorang raja yang dimungkari ...beragama bersendikan takwa , beraja bersendi taatsetia , berbangsa bersendi adat , anak kampung tumpang gembira